Αναδρομική Έκθεση Εικαστικών Εργαστηρίων με έργα παιδιών και σύγχρονων καλλιτεχνών2011-01-24
 «Θάλασσα είναι…»

 Εγκαίνια της αναδρομικής Έκθεσης των Εικαστικών Εργαστηρίων για παιδιά του Δήμου Βόλου και Έκθεσης σύγχρονων καλλιτεχνών

 

 

 

            Τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011 στις 8μ.μ. στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, πραγματοποιούνται τα Εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης παιδικής δημιουργίας των Εικαστικών Εργαστηρίων για παιδιά του Δήμου Βόλου (Ζωγραφική-Κεραμική). Παράλληλα θα λειτουργεί έκθεση έργων σύγχρονων καλλιτεχνών με θέμα τη θάλασσα. Συμμετέχουν: Καφίδα-Τέρρα Φωτεινή, Κομνηνός Κώστας, Μιναρετζόπουλος Ιωακείμ, Μοράρος Δημήτρης, Οικονόμου Νίτα, Ποδιάς Νίκος.

 

Η πρωτοτυπία της  συγκεκριμένης έκθεσης έγκειται στην συνύπαρξη έργων παιδικής έκφρασης και έργων σύγχρονων καλλιτεχνών με κοινό το θέμα της έμπνευσής τους. Στην περίπτωση των παιδιών τα έργα είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένου παιδαγωγικού προγράμματος εικαστικής αγωγής που εφαρμόζεται στα εικαστικά εργαστήρια για παιδιά του Δήμου Βόλου από το 2004. Η εφαρμογή του προγράμματος αποσκοπεί στην ανάπτυξη της αντιληπτικότητας, της φαντασίας και των γνωστικών και καλλιτεχνικών δεξιοτήτων του παιδιού. Τα παιδιά με τη  χρησιμοποίηση διαφορετικών υλικών  και τεχνικών οδηγούνται στην εξερεύνηση όλων των δυνατοτήτων που παρέχουν αυτά για δημιουργική έκφραση. Τα παιχνίδια, τα παραμύθια, το οπτικοακουστικό υλικό, η γνωριμία των παιδιών με έργα από το μουσειακό πλούτο του τόπου μας αλλά και με έργα από την ιστορία της τέχνης είναι μέσα που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή των ασκήσεων. Το αποτέλεσμα είναι έργα πρωτογενή, σημαντικά και ονειρικά που μοιάζουν με εικονογράφηση παραμυθιών. Ένας κόσμος αποκλειστικά των παιδιών που εκφράζει και επισημαίνει δυναμικά τον προβληματισμό, τα πιστεύω και την αντίληψή τους για το κοινωνικό μας περιβάλλον αλλά και για τη φύση.

Στην εισαγωγή του πρωτοποριακού, για την εικαστική αγωγή στα σχολεία, του  προγράμματος ΜΕΛΙΝΑ αναφέρεται για τη σημασία της εικαστικής αγωγής: «Η προσέγγιση της εικαστικής εκπαίδευσης με ζωντανό παιδαγωγικό τρόπο, πράγμα το οποίο θα πρέπει να αποτελεί κεντρικό στόχο της αισθητικής αγωγής, παρέχει τη δυνατότητα της ευρύτερης και ουσιαστικότερης σύνδεσης του παιδιού με το περιβάλλον στο οποίο ζει και την ιστορία του…Η εικαστική αγωγή μπορεί να προσφέρει δημιουργικές διεξόδους, είναι σε θέση να ερμηνεύσει τα προϊόντα της ανθρώπινης καλλιτεχνικής δραστηριότητας και, τέλος, έχει τη δυνατότητα να ασκήσει και να μορφώσει – όχι μόνο να εκπαιδεύσει – άτομα και ομάδες… Οι έξυπνοι άνθρωποι είναι δημιουργικοί και οι δημιουργικοί άνθρωποι μπορούν να γίνουν ευτυχισμένοι». 

Η παράλληλη λειτουργία έργων σύγχρονων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από τη θάλασσα θα λειτουργήσει ως διάλογος ανάμεσα στις δύο μορφές έκφρασης και θα δώσει τη δυνατότητα κυρίως στους μικρούς επισκέπτες να παρατηρήσουν και να κατανοήσουν τον τρόπο που οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν τις οπτικές ποιότητες για να εκφραστούν. Η σύγκριση έργων που βασίζονται στο ίδιο θέμα μπορεί να αποκαλύψει τις ποικίλες ερμηνείες που δίνει ο κάθε καλλιτέχνης με το έργο του, τα διαφορετικά μέσα και εργαλεία που χρησιμοποιεί για να πετύχει το στόχο του καθώς και τον τρόπο με τον οποίο παράγουν οι καλλιτέχνες ιδέες για το έργο τους.  

Στο Δήμο Βόλου δίνεται μεγάλο βάρος στον τομέα της δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών με τη λειτουργία σύγχρονων εργαστηρίων και με την απασχόληση εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.

Στην έκθεση συμμετέχουν παιδιά από τα παρακάτω εικαστικά εργαστήρια: «Στέκι Παιδιού», Κέντρο Νεότητας Νέας Δημητριάδας και Χιλιαδούς του Κ.Ο.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» Νεάπολης και  Κοινωνικό Κέντρο Νέων Παγασών του Δ.Ο.Υ.Κ. Δήμου Βόλου.

 

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τα σχολεία που μπορούν να επισκεφθούν την έκθεση:

Από τις 25 Ιανουαρίου έως και τις 9 Φεβρουαρίου 2011, στο χώρο της έκθεσης θα πραγματοποιείται καθημερινά εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Προσχολικής και Σχολικής ηλικίας).  

Τηλέφωνο επικοινωνίας για πληροφορίες: 24210-64336

           

Διοργάνωση: ΣΤΕΚΙ ΠΑΙΔΙΟΥ (Κ.Ο.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. – Κοινωφελής Επιχείρηση) και ΚΔΑΠ Νεάπολης  

(Δ.Ο.Υ.Κ.- Κοινωφελής Επιχείρηση)

Υπεύθυνη Εικαστικών εργαστηρίων για παιδιά για την περίοδο 2004-2010: Παρασκευή Γαρδέλη, Ζωγράφος–Εικαστικός Εκπαιδευτικός

Συντονισμός-Οργάνωση Έκθεσης: Παρασκευή Τσιμά, Ιστορικός-Αρχαιολόγος (Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Προγράμματος), Χρύσα Δραντάκη, Ιστορικός-Κοινωνιολόγος Εκπαίδευσης

Εκπαιδευτικό προσωπικό των εικαστικών εργαστηρίων: Αιμιλία Γιάνναρου, κεραμίστρια, Ζίνα Διακομή, κεραμίστρια, Μαργαρίτα Δουλκέρογλου, ζωγράφος, Ελένη Καραντενίζη, κεραμίστρια, Σεσίλια Κατσικοπούλου, κεραμίστρια, Κερασία Ντάτσιου, ζωγράφος, Νίτα Οικονόμου, ζωγράφος, Αγγελική Παπαγεωργίου, ζωγράφος, Ντέμα Σκεμπέ, κεραμίστρια, Χριστίνα Στεφανούλη, ζωγράφος, Μαρία Χαμπέρη, ζωγράφος

 

Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, Μεταμορφώσεως 3, Βόλος

Τηλ.: 24210 31701

Διάρκεια έκθεσης: 24/1/2011 έως 10/2/2011

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο 10.00 -13.00 (πρωί) και Δευτέρα - Παρασκευή 18.00-21.00 (απόγευμα).