«Θάλασσα είναι…»2010-06-04
φωτό

 

 

Εγκαίνια της 6ης Ετήσιας Έκθεσης των Εικαστικών Εργαστηρίων για παιδιά του Δήμου Bόλου           

Την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010 στις 8μ.μ. πραγματοποιούνται στον Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, τα Εγκαίνια της 6ης  ετήσιας έκθεσης  παιδικής δημιουργίας των Εικαστικών Εργαστηρίων για παιδιά του Δήμου Βόλου.

Τη φετινή χρονιά κεντρικό θέμα των εικαστικών εργαστηρίων είναι : «Θάλασσα είναι…».

«Αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας»

Ατενίζω τη θάλασσα. Προσπαθώ να τη δω με τα μάτια ενός παιδιού που στέκεται στο κατάστρωμα του καραβιού, καλοκαίρι. Τρέχει ανέμελο και ρωτάει: «μαμά, τι χρώμα έχει η θάλασσα;».

Για τα παιδιά της πόλης μας, για τα παιδιά του Βόλου η πρώτη θάλασσα που αντικρίζουν  είναι το λιμάνι, ο Παγασητικός κόλπος. Καθημερινή οπτική εμπειρία, με τα χρώματα να αλλάζουν κάθε φορά, με τα καράβια, ιστιοφόρα, ψαροκάικα, εμπορικά, επιβατικά κάποιες φορές και πολεμικά να εξακολουθούν να αρμενίζουν.

Και η θάλασσα ανοίγεται και γίνεται Αιγαίο πέλαγος και γίνεται Μεσόγειος. Και τα καράβια συνεχίζουν το ταξίδι τους εδώ και χιλιάδες χρόνια, τα κύματα επαναλαμβάνουν το τραγούδι τους, οι ψαράδες τραβούν τα δίχτυα τους.

Μια μέρα που επαναλαμβάνεται συνεχώς στο πέρασμα του χρόνου.

Γιατί η Μεσόγειος αποδεικνύει τα παραπάνω περισσότερο από κάθε άλλο ανθρώπινο περιβάλλον: αφηγείται αδιάκοπα την ίδια της την ιστορία, αναγεννιέται συνέχεια από τον ίδιο της τον εαυτό…Το ότι κάποτε υπήρξε είναι προϋπόθεση για να υπάρχει.

Τι είναι η Μεσόγειος; Είναι χίλια πράγματα μαζί. Δεν είναι μόνο ένα τοπίο αλλά αμέτρητα τοπία. Δεν είναι μια θάλασσα αλλά διαδοχή θαλασσών. Δεν είναι ένας πολιτισμός, αλλά πολιτισμοί που συσσωρεύονται ο ένας πάνω στον άλλο.

 

 Όπως αναφέρει η Υπεύθυνη των Εικαστικών Εργαστηρίων για παιδιά του Δήμου Βόλου, κ. Παρασκευή Γαρδέλη «Στην 6η συνεχή Έκθεση ζωγραφικής των εικαστικών εργαστηρίων για παιδιά του Δήμου Βόλου, θα παρουσιασθούν τρεις ενότητες, αφιερωμένες στην θάλασσα, τον λαϊκό μας ζωγράφο Γιάννη  Τσαρούχη, και τον «Λαβύρινθο», ένα γοητευτικό παραμύθι από το «Πρόγραμμα ΜΕΛΙΝΑ». Επίσης, πολλές ασκήσεις φαντασίας και παραμυθιών.

Είναι γνωστό ότι η ζωγραφική παρέχει στα παιδιά ευχαρίστηση και ελευθερία σκέψης και δράσης, δύο πολύτιμα συστατικά  της ζωής μας, που τείνουν να εκλείψουν από τα ασφυκτικά περιορισμένα πλαίσια που έχει δομήσει και εφαρμόσει η κοινωνία μας.

Στην προσπάθειά μας αυτή, δάσκαλοι και συνεργάτες με τη βοήθεια των παιδικών βιβλιοθηκών, παρέχουν κατά την διδασκαλία τους πληροφορίες και ερεθίσματα από βιβλία, διαφάνειες και οπτικοακουστικό υλικό.

Επίσης, οργανώνουν επισκέψεις σε χώρους Τέχνης και Μουσεία, αναπτύσσοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στο έπακρο την παρατηρητικότητα και την φαντασία των παιδιών, αλλά και τη συνολική τους γνώση, για τα τεκταινόμενα στο πεδίο της τέχνης και του πολιτισμού.

Με τις διάφορες τεχνικές και τη χρήση πολλών υλικών, τα παιδιά εξερευνούν τις δυνατότητες που έχουν για δημιουργική έκφραση και με τις ασκήσεις φαντασίας, το τυχαίο και το επιθυμητό, επιτυγχάνεται η κατανόηση των βασικών και συμπληρωματικών χρωμάτων, του τόνου, της υφής, της σύνθεσης και όλων των πλαστικών στοιχείων που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ζωγραφικής.

Το αποτέλεσμα είναι έργα πρωτογενή, σημαντικά και ονειρικά, που μοιάζουν με εικονογράφηση παραμυθιών. Ένας αποκλειστικά δικός τους κόσμος, που εκφράζει και επισημαίνει δυναμικά τον προβληματισμό, τα πιστεύω και την αντίληψή τους για το κοινωνικό μας περιβάλλον και την φύση».

Στα εγκαίνια της Έκθεσης θα παρευρεθεί και θα προλογίσει η κριτικός και ιστορικός τέχνης Αθηνά Σχινά., η οποία  είχε προλογίσει το βιβλίο «Βόλος, η πόλη μέσα από τα μάτια των παιδιών», που είχε εκδοθεί στα πλαίσια της Έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «ΜΕΛΙΝΑ» τον Ιανουάριο 2008, σε συνεργασία με τον Πολιτισμικό Οργανισμό Δήμου Αθηναίων. Η Αθηνά Σχινά ανήκει στο ερευνητικό και διδακτικό προσωπικό της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει ασχοληθεί με την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Τέχνη έχοντας συγγράψει πολλά άρθρα και βιβλία. Επίσης, είναι καλλιτεχνική διευθύντρια στο Ίδρυμα Κυδωνιέως της Άνδρου.

            Στην έκθεση συμμετέχουν 330 παιδιά από τα παρακάτω εικαστικά εργαστήρια: «Στέκι Παιδιού», τα Κέντρα Νεότητας (Αγίων Αναργύρων, Νέας Δημητριάδας, Χιλιαδούς) του Κ.Ο.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., το «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» Νεάπολης και το Κοινωνικό Κέντρο Νέων Παγασών του Δ.Ο.Υ.Κ. Δήμου Βόλου.

           

Διοργάνωση: ΣΤΕΚΙ ΠΑΙΔΙΟΥ (Κ.Ο.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. – Κοινωφελής Επιχείρηση) και ΚΔΑΠ Νεάπολης  

(Δ.Ο.Υ.Κ.- Κοινωφελής Επιχείρηση)

Υπεύθυνη Εικαστικών εργαστηρίων για παιδιά: Παρασκευή Γαρδέλη, Ζωγράφος–Εικαστικός Εκπαιδευτικός

Συντονισμός-Οργάνωση Έκθεσης : Παρασκευή Τσιμά, Ιστορικός-Αρχαιολόγος

Εκπαιδευτικό προσωπικό των εικαστικών εργαστηρίων: Λίτσα Γεωργοπούλου, κεραμίστρια, Αιμιλία Γιάνναρου, κεραμίστρια, Ζίνα Διακομή, κεραμίστρια, Μαργαρίτα Δουλκέρογλου, ζωγράφος, Ουρανία Καλαμποκά, ζωγράφος, Ελένη Καραντενίζη, κεραμίστρια, Σεσίλια Κατσικοπούλου, κεραμίστρια, Κερασία Ντάτσιου, ζωγράφος, Νίτα Οικονόμου, ζωγράφος, Αγγελική Παπαγεωργίου, ζωγράφος, Ντέμα Σκεμπέ, κεραμίστρια, Χριστίνα Στεφανούλη, ζωγράφος, Μαρία Χαμπέρη, ζωγράφος

 

Διάρκεια έκθεσης: 4-18 Ιουνίου 2010

Χώρος: Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, Μεταμορφώσεως 3, Βόλος, τηλ.: 24210 31701

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως και Σάββατο 10.00-13.00 και Δευτέρα έως Παρασκευή 18.00-21.00

 

Δημοτικός Οργανισμός Υγείας & Κοινωνικών Θεμάτων:

«Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» (24210 64336, e-mail:info@kdap.gr)

«Κοινωνικό Κέντρο Νέων Παγασών» (24210-87366)

 

Καλλιτεχνικός Οργανισμός Δήμου Βόλου

«Στέκι Παιδιού» (24210 31456, e-mail: info@stekipaidiou.gr)

Κέντρο Νεότητας Αγίων Αναργύρων (24210 69142   e-mail:knaa@kodv.gr)

Κέντρο Νεότητας Νέας Δημητριάδος  (24210 54424   e-mail:knnd@kodv.gr)

Κέντρο Νεότητας Χιλιαδούς   (24210 46854  e-mail:knch@kodv.gr)