Ο κήπος των ονείρων μου2008-06-06
φωτό

«Ο κήπος των ονείρων μου»
Εγκαίνια της Έκθεσης των Εικαστικών εργαστηρίων για παιδιά
του Δήμου Βόλου

Την Παρασκευή 6 Ιουνίου στις 8μ.μ. πραγματοποιούνται στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, τα Εγκαίνια της Έκθεσης Παιδικής Δημιουργίας των Εικαστικών Εργαστηρίων για παιδιά του Δήμου Βόλου.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν περίπου 300 έργα παιδιών, ζωγραφικής και κεραμικής, που συμμετέχουν στα εικαστικά εργαστήρια για παιδιά του Δήμου Βόλου · από το «Στέκι Παιδιού», τα Κέντρα Νεότητας (Αγίων Αναργύρων, Νέας Δημητριάδας, Χιλιαδούς, Αγίου Γεωργίου) του Κ.Ο.Δ.Β. και το «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» Νεάπολης του Δ.Ο.Υ.Κ. Δήμου Βόλου.

Με αφορμή τις πυρκαγιές που συγκλόνισαν την πατρίδα μας το περσινό καλοκαίρι προέκυψε η ανάγκη να προσεγγίσουν οι δάσκαλοι με τα παιδιά θέματα που αφορούν στο περιβάλλον. Ο σεβασμός στο περιβάλλον αποτελεί χρέος του σύγχρονου πολίτη και είναι ο μόνος δρόμος για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής του. Οι μέρες που ζούμε, έρχονται να μας υπενθυμίσουν την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον του, την αναδιαπραγμάτευση της σχέσης κοινωνίας –φύσης. « Περπατώ στην πόλη κι αναζητώ τους κήπους, τους πραγματικούς, τους κρυμμένους, τις μικρές αυλές, τα δέντρα στα πεζοδρόμια, ποικιλία μεγάλη που αν παρατηρήσεις δυσκολεύεσαι να αναγνωρίσεις. Είναι Απρίλιος και μαζί με την Άνοιξη γεμίζουν οι λαϊκές αγορές και τα φυτώρια με λουλούδια κάθε είδους, εποχή και για τους μπαξέδες. Να μπορέσει ο άνθρωπος να ξαναβρεί την αρχή του και να αρχίσει να παρατηρεί την τεράστια ποικιλομορφία της φύσης και του περιβάλλοντος και μέσα από αυτή τη διαδικασία να μπορέσει να βρει την ηρεμία και τη γαλήνη που του λείπουν. Κοιτάζω το παράθυρο που οδηγεί στο δεύτερο όροφο. Πολυκατοικίες κι ανάμεσα μια μπουκαμβίλια μωβ. Το παράθυρο αυτό ζήτησα να μου το ζωγραφίσουν τα παιδιά. Ξαφνιάζεται το μάτι, αν τη δει, να απλώνει την πρασινάδα της, αγέρωχη, αποφασιστική. Και ξεκουράζεται η ψυχή. Κι αρχίζουμε να παρατηρούμε με προσοχή, πρώτη φορά, τα δέντρα στους δρόμους της πόλης, φλαμουριές, νερατζιές, αγριοκαστανιές, μουριές και άλλα που αγνοούμε, τους κήπους με τα λουλούδια, τις μικρές και τις μεγάλες αυλές εκεί όπου ο καθένας στο ελάχιστο κομμάτι γης που του αντιστοιχεί καταθέτει κομμάτι αληθινής ζωής. Να δει το πράσινο, τα λουλούδια να ανθίζουν, τον κύκλο της ζωής, αιώνιες σταθερές που τον ησυχάζουν από την καθημερινότητα που του θυμίζει μόνο την αναγκαιότητα του παρόντος. Αναζητούμε τις γλάστρες στα μπαλκόνια, με περισσή φροντίδα όπου υπάρχουν, τις μικρές οάσεις πρασίνου διαμορφωμένες στο κάτω μέρος των πολυκατοικιών, να επαναφέρουν μνήμες. «Ο κήπος των ονείρων μου». Τι θα είχε μέσα, ποιος θα έμπαινε; Ανοίγουμε το σεντούκι με τα βιβλία. «Ο μυστικός κήπος» της Μπάρνετ, «ο κήπος με τα γκρι», «ο εγωιστής γίγαντας», οι βοτανικοί κήποι, οι μυρωδιές, οι ήχοι που τους συνοδεύουν και μετά ακολουθούν οι ζωγραφιές, τα πινέλα, ο πηλός που δίνουν σχήμα, μορφή, χρώμα από τα χέρια των παιδιών. Το ταξίδι μας συνεπαίρνει όλους μικρούς και μεγάλους. Είναι μακρύ και είμαστε μόνο στην αρχή».

Μετά τα εγκαίνια θα ακολουθήσει Αναλόγιο αποσπασμάτων Παιδικής Λογοτεχνίας εμπνευσμένο από το κεντρικό θέμα της φετινής Έκθεσης με αφηγητή το Δημήτρη Δακτυλά, ηθοποιό – σκηνοθέτη.

 

Διοργάνωση:
ΣΤΕΚΙ ΠΑΙΔΙΟΥ (Κ.Ο.Δ.Β.) και ΚΔΑΠ Νεάπολης (ΔΟΥΚ)

Υπεύθυνη Εικαστικών εργαστηρίων για παιδιά:
Παρασκευή Γαρδέλη, Ζωγράφος – Εικαστικός Δάσκαλος

Υπεύθυνη εκπαιδευτικού προγράμματος:
Παρασκευή Τσιμά

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες-δάσκαλοι:
Αιμιλία Γιάνναρου, κεραμίστρια, Ζίνα Διακομή, κεραμίστρια, Ουρανία Καλαμποκά, ζωγράφος, Κερασία Ντάτσιου, ζωγράφος, Νίτα Οικονόμου, ζωγράφος, Αγγελική Παπαγεωργίου, ζωγράφος, Αθηνά Πορτάρη, κεραμίστρια, Ντέμα Σκεμπέ, κεραμίστρια, Μαρία Χαμπέρη, ζωγράφος

Διάρκεια έκθεσης:
6-30 Ιουνίου 2008

Χώρος:
Κέντρο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, Μεταμορφώσεως 3, Βόλος
Τηλ.: 24210 31701

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα έως και Σάββατο 10-1 (πρωί) και Δευτέρα έως Παρασκευή 6-9 (απόγευμα).

 

 


Καλλιτεχνικός Οργανισμός Δήμου Βόλου
• «Στέκι Παιδιού» (24210 31456, e-mail: info@stekipaidiou.gr)
• Κέντρο Νεότητας Αγίου Γεωργίου (24210 45151, e-mail:pkag@kodv.gr)
• Κέντρο Νεότητας Αγίων Αναργύρων (24210 69142 e-mail:knaa@kodv.gr)
• Κέντρο Νεότητας Νέας Δημητριάδος (24210 54424 e-mail:knnd@kodv.gr)
• Κέντρο Νεότητας Χιλιαδούς (24210 46854 e-mail:knch@kodv.gr)

Δημοτικός Οργανισμός Υγείας & Κοινωνικών Θεμάτων:
• «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» (24210 64336,
e-mail:info@kdap.gr)